za bibliofile

TISKARSKE TEHNIKE:

LESOREZ

zapri okno
zapri okno

klikni za povečavoNajstarejša grafična tehnika. Izvira iz Kitajske, kjer se jo prvikrat uporabili že v 7. stoletju. V Evropi v 13. stoletju zasledimo predhodnike lesoreza v Nemčiji, Franciji in na Nizozemskem. Tiskajo podobice in enostavne knjige (blok knjige – celotna stran knjige je natisnjena z ene lesorezne plošče). Kasneje tudi bolj zahtevne likovne upodobitve (Dürer, Cranach, Holbein mlajši). Lesorez z nastankom bakroreza in jekloreza zatone v pozabo. Ponovno ga obudijo konec 19. stoletja in ga imenujemo ksilografija (Gustave Doré). Postopek: Na leseno ploščo zrcalno narišejo podobo, ki jo kasneje izdolbejo ali pa izdolbejo njeno okolico, odvisno od tega kakšen odtis želijo. To premažejo z barvo in s pomočjo preše odtisnejo.

klikni za povečavo

zapri okno

BAKROREZ
Najstarejši bakrorezi so nastali v drugi polovici 15. stoletja v Nemčiji. Glavni umetniki so bili Dürer, Cranach, Van Leyden. Postopoma se razvija tudi v Italiji in Franciji ter po vsej srednji Evropi. V Italiji in na Nizozemskem se razvije reprodukcijski bakrorez (po predlogi oljnih slik izdelajo grafično različico (pogosto pri Rubensu in Rembrandtu)). V 17. stoletju ga Francozi začno uporabljati kot knjižno ilustracijo. Postopek: Na bakreno ploščo narišemo risbo, ki jo z dleti različnih oblik, izdolbemo.Vdolbine premažemo s tiskarsko barvo. Odvečno barvo obrišemo in ploščo odtisnemo na navlažen papir. Zato pri barkoreznem tisku zaznamo rob tiskarske plošče na papirju.

klikni za povečavoJEKLOREZ
Nastane v 19. stoletju in postane kmalu zelo priljubljen. Zaradi večje obstojnosti jeklene tiskarske plošče, omogoča večje naklade kot bakrorez. Postopek: V jekleno ploščo vrezujemo risbo. Ker je težko popravljati napake pred vrezovanjem podobo nežno izjedkamo.

LITOGRAFIJA
Tehnika tiska, ki jo je okoli leta 1797 izumil A. Senefelder. Postopek: Na litografski kamen rišemo s posebnim mastnim tušem ali kredo. Neporisane dele jedkamo in gumiramo. Pred klikni za povečavotiskom kamen operemo z vodo, ki navlaži neporisane dele, da se barva ne prime. Delov, porisanih s kredo ali tušem, se barva oprime brez težav. Pomembna tehnika je tudi fotolitografija, ki je omogočala odtisovanje slik.Kromolitografijo ali barvni tisk so iznašli konec 19. stoletja (za vsako barvo na papirju so morali pripraviti samostojno tiskarsko podlago). Ročno obarvana grafika je grafični odtis, največkrat lesorez, bakrorez ali jeklorez, ki so ga kasneje pobarvali s tuši ali akvarelnimi barvami. Tonirana litografija – osnovni črno-beli grafiki so dodali še tisk v drugi barvi (običajno rjavkasti), ki je poudarila kontraste, tako da je slika postala bolj plastična.